Szilikon implantatumok MRI vizsgálata

Az eredeti  sajtóközlemény (AFSSAPS közlemény) :    2010 Ápr 1

A francia PIP (Poly Implant Protese) gyártmányú szilikon mell implantatumokról

Az illetékes  Francia Egészségügyi Hatóságnál (AFSSAPS) az elmúlt három év során a szokásosnál nagyobb számú implantatum kiszakadást jelentettek a PIP szilikon implantatumokkal kapcsolatosan, mely többnyire újabb műtéti megoldást igényel.
A hatóság által végzett előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a 2001 óta gyártott PIP implantatumokban a gyártó cég az előzetesen engedélyezettől eltérő minőségű töltőanyagot használt.
Igy ezeket a szilikon implantatumok nem felelnek meg a CE minőségnek és kereskedelemben nem forgalmazhatók. A hatóság minden legyártott implantatumot visszavon a forgalmazásból.

Mit tegyen az a páciens akinek ilyen PIP mellimplantatumot helyeztek be?

A mell implantatumok pillanatnyi állapotának vizsgálatára plasztikai sebészeti és MRI vizsgálat javasolt. Jelenleg az országban kevés aza Tb finanszírozott MRI kapacitás, hogy minden szilikon implantatumot megvizsgáljanak.
Javasoljuk, hogy a minden PIP implantatummal rendelkező páciens keresse fel kezelő plasztikai sebészét és amennyiben szivárgás vagy repedés gyanúja merül fel MRI vizsgálatot végezzenek.

Fontos tudni, hogy az ultrahang és mammográfia vizsgálat megfelelő a mell mirigyállomány vizsgálatára, de nem alkalmas a szilikon implantatumok és a szilikon szivárgás kimutatására.
Csak a plasztikai sebészeti szakorvosi és az MRI képalkotó vizsgálat együttesen tudja eldönteni, hogy a régebbi implantatumokat cserélni kell vagy nem.

Szegeden a Szent Gellért Magánklinikán mellimplantatumok szűrő MRI vizsgálatát szerveztük meg szilikon implantatummal rendelkező páciensek részére.
A vizsgálat kedvezményes ára 20 000 Ft.?>